Psihološka pomoć tokom mršavljenja

 

Fizičke promene koje prate gubitak težine su očigledne. Telo izgleda lepše, zdravije, smanjuje se šansa za srčana oboljenja, dijabetes, hipertenziju, rak. Blagodeti pravilno izubljenih kilograma su nebrojene.     Ne treba  međutim da zaboravimo da pored toga što postajemo zdraviji u fizičkom smislu, prolazimo i kroz psihološke promene i  boljitke. To je veoma važno jer je potrebno nositi se sa drugačijom slikom o sebi, pozitivnijom i produktivnijom. Gubitak težine nije samo praćen pozitivnim promenama raspoloženja i mišljenja, već i većim samopouzdanjem, drugačijim doživljajem tela i kvalitetom života.Nije samo poenta izgubiti težinu već i osećati se dobro u svom novom telu, kao i zadržati postignuto. Nekada to uopšte nije lako. Zapravo veoma često.

Svako od nas ima svoju mentalnu reprezentaciju odnosno sliku tela koja je urezana u naš um. Kada dobijemo više kilograma ili ih pak izgubimo, jedno vreme se naša slika tela i realna slika razlikuju. One su u tzv kognitivnom neskladu. To možemo prepoznati u onim momentima kada se pogledamo  na fotografiji i iznenadimo se da na njoj izgledamo drugačije nego što smo mislili. Imamo recimo nakon dobijenih kilograma i dalje mršaviju sliku sebe u glavi i kada se ugledamo u ogledalu iznenadimo se, naravno neprijatno. Takođe nakon izgubljenih kilograma imamo neko vreme onu staru sliku-deblju sliku- sebe urezanu i kada se gledamo u ogledalu ne možemo da se nagledamo, kao da iznova i iznova potvrđujemo da je istina,kao da se tražimo u tom odrazu. Uprvi mah biramo garderobu u veličini koja nam je sada veiika. Potrebno je vreme da staru sliku zamenimo novom. Kako se to stručno kaže potrebno je da osvestimo i integrišemo (pounutrimo) novu sliku o sebi, tako da vremenom ona bude u skladu sa odrazom u ogledalu.

Neretko je ljudima potrebna  psihološka pomoć tokom mršavljenja,posebno kada taj proces traje dugo, mesecima. Koliko puta vam se desilo da kada postignete boljitak ni ne shvatajuči zbog čega počnete sa samosabotažom? Kako brojka na vagi krene da se smanjuje vi se počastite nekim slatkišem pa to slavlje malo potraje, taman toliko da se broj opet pomeri na gore.

Dešava se i kada neko skine veliki broj kilograma postane nekako ranjiviji, izloženiji, osetljiviji, bez svog štita. Oseća se nelagodno jer je izložen pogledima. Zapitajte se ko ste vi sa pet, deset, dvadeset kilograma manje? Neko je jednostavno srećan jer je izgubio svoj višak, koji je recimo mali i nije prisutan dugo. Nekome je teško da se svog viška i psiholoških benefita koje je zbog toga imao, odrekne.

Nismo svi isti, nisu nam ista iskustva, nisu nam životne priče iste i ne prolazimo svi kroz iste psihološke procese tokom istog događaja, u ovom slučaju procesa mršavljenja.Nismo svi dobili višak kilograma iz istih razloga. Neko zaista jede prekomerno, neko ima problema sa hormonima a neko je ceo život na dijeti i nikako ne ide.  Pogrešno bi bilo verovati da je sve što se na psihičkom planu događa kao posledica gubitka kilograma –sreća-. Mnogo je složenije od toga.

Za one koji žele da istraže svoje procese, da integrišu novu sliku o sebi gde god da su na svom putu mršavljenja, za one koji često počnu pa odustanu, na raspolaganju je psihološka pomoć tokom mršavljenja. Ona je moguća kroz psihološko savetovanje kao i  individualnu i grupnu psihoterapiju. Podržite se kroz za vas važan proces uz pomoć stručnog lica i brinite kako o svom fizičkom tako i o psihičkom zdravlju. Samo kada uzmemo u obzir i telo i dušu onda brinemo o sebi u celosti.

Informišite se o najzdravijem načinu ishrane koji će vam pomoći u postizanju idealne telesne težine i ujedno doprineti vašem zdravlju na http://www.drgifing.com