Grupna psihoterapija

Grupna psihoterapija je usmerena na interakciju između članova pa je posebno pogodna za one klijente koji imaju poteškoća u socijalnim odnosima.

Bivajući u grupi klijent dobija povratne informacije o sebi samom i one su mu od izuzetne koristi. Korisne su za osvešćivanje njegovih načina bivanja u sredini i kontaktiranju sredine. Cilj je kao i u individualnoj psihoterapiji postizanje svesnosti. Kada smo svesni šta i kako radimo onda imamo mogućnost izbora.

Karakteristika grupe je sedenje u krugu gde svako svakog može lepo da vidi i čuje i gde su svi jednaki. Postoje i pravila grupne terapije sa kojima ih na prvoj seansi upoznaje psihoterapeut.

Neka od pravila su da se ono o čemu se u grupi govori, ne deli van grupe kao ni među članovima nakon seanse, posebno ako nisu svi prisutni. Imena članova se ne prenose van grupe i poštuje se svačija privatnost.

Takođe ukoliko neko ne želi da razgovara na temu koja je aktuelna ne mora. Pored toga što učimo da poštujemo tuđe granice , učimo da postavljamo i poštujemo svoje. Onakvi kakvi smo u stvarnom svetu, takvi smo i unutar psihoterapijske grupe, a to je veoma značajan materijal za rad, kao i prostor za lični rast i razvoj. Tu su nam važne i ključne reakcije drugih članova jer su one kako naše ogledalo tako i njihovo. Svaki član saznaje kako izgleda u očima drugih i na tom mestu uči da prihvati ili menja ono što želi.


Grupe se mogu sastajati i jednom nedeljno i ređe u zavisnosti od strukture grupe, problematike i na kraju krajeva vremena i želje njenih članova. Susreti traju od 2 do 3 sata i idelan broj članova je od pet do sedam.


Prednost grupne psihoterapije je i sama cena koja je niža nego cena individualne psihoterapije. Ukoliko ste zainteresovani za grupnu psihoterapiju pošaljite mail ili se javite i prijavite se. 

grupna psihoterapija

Ukoliko postoji grupa možete se odmah pridružiti a ukoliko je grupa u formiranju bićete obavešteni o datumu početka rada.