Cucla kod beba i dece

 

 

Cucla kod beba i dece je čini se nezaobilazna pojava. Od kako se bebe rode, roditelji već imaju spreman čitav arsenal cucli. Jednu za kod kuće, drugu ako prva padne na pod, treću ako i druga i prva padnu na pod, četvrtu za torbu koju nosie napolje, petu ako četvrta padne dok su napolju i tako dalje.
Najčešće beba već prvog dana kod kuće za svaki slučaj odmah dobije stalni predmet u ustima. Cucla postane stalni pratilac i dok je beba budna i kada treba da zaspi, ili kada je zbog bilo čega na prvi pogled i zaključak uznemirena a nije gladna. Neretko srećemo već odraslu decu, a pod njima smatram decu stariju od godinu dana kako su i napolju sa cuclom dok trče i igraju se. Pa onda srećemo još stariju od recimo 3 godine koja voze bicikl i trotinet ali je cucla iz nekog razloga i dalje tu.

Čemu na kraju ta spravica služi?

Kada se beba rodi potrebna joj je oralna stimulacija, Kako ne može sisati sve vreme cucla je veoma zgodna zamena. Međutim, savet je da prvih desetak dana ne dajete cuclu da bi beba naučila pravilno da sisa. Nakon toga ako želite slobodno ih koristite. Najbolje je ako je koristite samo pred spavanje kada se beba uznemiri ili kada ste sve isprobali a beba i dalje plače. Nikako joj nemojte davati cuclu kada je raspoložena, mirna i budna. Zašto bi? Razmislite koji je vaš cilj? I koja je poenta cucle tada? Nemojte samo uključiti autopilot i raditi mehanički stvari. Gledajte u svoju bebu.

Do kada je svrsishodno da upotrebljava cuclu?

Moje mišljenje je najkasnije do pojave prvih reči. Dakle do nekih godinu dana. Poželjno je da je i ranije izbacite iz upotrebe već oko šestog meseca.

Zbog čega?

Ako je cucla detetu non stop u ustima onda gubi dragoceno vreme i šansu da ispituje svet stavljanjem predmeta u usta, budući da su usta već puna. Takođe ako je cucla uvek tu kada se beba ili dete uznemiri onda propušta šansu da ga umiri drugo ljudsko biće ili da vežba samoumirivanje. Onda ostaje bez važnog kapaciteta koji bi bez cucle moglo da vežba i razvija i koji će mu svakako biti veoma značajan tokom odrastanja. Takođe već sa šest meseci treba da počnete ako niste do tada tzv samouspavljivanje. To je kada bebu pospanu a ne usnulu stavite u krevetac i ostavite da zaspi sama. Sjajno bi bilo da tada cucla nema udela u tome. Ako je ipak zadržite potrudite se da je koristite limitirano i da je kada beba zaspi izvučete iz usta i sklonite iz kreveca. Takođe nemojte tokom dana cuclu držati na izvolte. Nema potrebe da bude stalno u vidokrugu kako beba ili već starije dete ne bi čim je ugleda je stavilo u usta.
Kada odlučite da prekinete sa upotrebom cucle najbolje je da to uradite dok je beba. Prosto par dana ograničite njenu upotrebu i onda ih sve bacite u kantu. I to je to. Možda će plakati noć, dve, tri i to će biti kraj. Verovatno ćete zamišljati i gore scenarije u kojima beba neutešno satima vrišti i čija će posledica biti emotivna obogaljenost koju ste lično naneli nejakom stvorenju. A mogli ste prosto vratiti cuclu i ono bi opet bilo savršeno srećno.Tako]e je moguć i scenario bez ikakve drame.
Dakle cilj odgajanja bi trebalo da bude i da dete bude samostalno, da ima kapaciteta da se samoumiri i da može da ga umiri drugo ljudsko biće a ne silikonski predmet. Kada dođe do razvoja govora potrebno je da su usta slobodna. Jednostavno.
Gde god da se sada nalazite sa upotrebom cucle, i da li se radi o bebi ili detetu razmislite samo šta želite time da postignete? Funkcija cucle bi trebalo da je ispunjena i iscrpljena u prvih par meseci života. U tom periodu sjajno je što postoji. Nakon toga je potpuno suvišna.

 

This entry was posted in Razno.