Emocionalna glad

 

Osećaj gladi ne znači uvek i isključivo potrebu za hranom već ima i druge korene.  Hrana ponekada prestaje da služi svojoj primarnoj svrsi i postaje “hrana za utehu” i “zatrpavanje” svakodnevnih problema. To se zove emocionalna glad.

Emocionalna glad je nefunkcionalna strategija koju osoba koristi da bi se unošenjem hrane izborila sa negativnim emocijama i pokušala da smanji ili otkloni emocionalni stres. U psihologiji ova pojava se definiše kao “povećanje unosa hrane kao odgovor na negativne emocije”.  Međutim  olakšanje koje hrana može doneti je kratkog daha. Svima je poznat izraz- jedem na nervnoj bazi-. Upravo to je karakteristika ove druge, nefunkcionalne vrste gladi. Lako se upada u začarani krug kada nakon prejedanja osoba počne osećati krivicu, posebno ako ima višak kilograma što na kraju dovodi do povećanog stresa koji opet rešava prejedanjem.

Naravno ova vrsta gladi nikome nije strana, bez obzira na višak kilograma ili idealnu liniju. U filmovima često ima scena gde se vade ogromne kutije sladoleda, nudi se šolja tople čokolade i kolači kada se akter oseća loše. Hrana je uteha. Kako da znamo razliku?

Fizička glad se javlja postepeno i isprva osetimo malu nelagodu u želucu koja se ako je ne utolimo pojačava sve do jasnog fizičkog bola. Takođe kada smo zaista gladni spremni smo na različite opcije i namirnice. Emocionalna glad se javlja u trenutku i za specifičnom namirnicom. Ona se mora odmah zadovoljiti dok se zadovoljenje fizičke može odložiti. Naravno kada zadovoljimo fizičku glad, nikada ne osećamo krivicu.Unošenje hrane tokom emocionalne gladi je brzo, nesvesno i količina često ostane neprimećena. Okidači su neretko u našoj socijalnoj sredini, u stresnim situacijama, negativnim emocijama, misaonim obrascima (nisko samopoštovanje i manjak volje da se odupremo hrani).

Kako da pomognemo sebi?

Zapitajmo se- kada u toku dana najčešće jedem preko mere, gde se to najčešće desi, za kojom vrstom namirnica žudim, koja osećanja prethode ovoj vrsti gladi?

Kada prepoznate okidače možete voditi dnevnik u koji ćete beležiti ove informacije kao i količinu namirnica koje ste uneli. Posle određenog vremena biće jednostavno da uvidite obrazac po kome se većinom ovo dešava.Takođe ako uspete da baš u trenutku napada gladi zapišete šta se događa i to činite redovno, osvestićete ceo proces i njime moći vremenom da vladate.

Ukoliko potiskujete negativne emocije i zatrpavate ih hranom nijedan režim ishrane za smanjenje kilograma neće dati željene rezultate. Ukoliko vam je teško da kroz osvešćivanje celog procesa prolazite sami, uvek su vam na raspolaganju psiholozi i psihoterapeuti sa kojima možete lakše proći svoj put ka zdravijem telu i načinu života. Svrha terapije je da vam pomogne da otkrijete osnovni uzrok prejedanja, bolna, potisnuta osećanja, i da naučite da se nosite sa sa njima na funkcionalniji način.

Za najzdraviji način gubitka kilograma i pre svega zdraviji život potražite informacije na sajtu http://www.drgifing.com