Kada je dete spremno za nošu?

 

Često je pitanje roditelja kada je dete spremno za nošu. Odgovor je da je to individualno ali postoji neki prosek. Između 18 meseca i 2 godine stvaraju se i fiziološki i psihološki uslovi za privikavanje na nošu. Potrebno je sačekati da dete ima suvu noć. To se proveri tako što dok se dete ujutru budi odmah pipnete pelenu i proverite da li je suva. Naravno to ne možete očekivati ako dete noću pije mleko, vodu, sokove, što je čest slučaj, ili pije celu flašicu mleka pred spavanje. Dakle ukoliko je nešto od ovoga slučaj prvo morate to izbaciti. Ako želite da zadržite večernje mleko onda makar smanjite količinu i dajte detetu 2 sata pre nego ode na spavanje. Dakle mora imati i svoju šansu za suvu noć. Deci posle šest meseci ionako nije potrebna hrana noću pa je svakako preporučljivo da je izbacite. Takođe je potrebno da dete ima nekoliko reči u svom rečniku da bi moglo da saopšti da mu se ide u wc. Preporuka je da kada skidate pelene učinite to i za dan i za noć da ne bi zbunjivali dete, zašto danju ne sme u pelenu a noću sme. Ionako će obuka trajati kratko pa možete pretrpeti i par puta noćno presvlačenje posteljine. Kao što i detetu treba trening da bi osvestilo šta to ono uopšte radi, tako je potrebno i vama dan-dva da uhvatite ritam. Budite strpljivi. Potrebno je i da je dete u stanju da sedi na jednom mestu više od minuta, da ne bi non stop ustajalo sa noše. Ne očekujte momentalni uspeh. Potrebno je par dana i upiškiće se i ukakiće se sigurno u gaćice. Kada odlučite da počnete kažite vašem mališanu da od danas nema više pelena, da ste ih potrošili, bacite ih zaista i ne vraćajte ih nikada nazad osim ako se dete razboli usred obuke, kupite dovoljno gaćica sa likovima koje dete voli, svečano predstavite nošu koja prethodno ne treba da služi za igranje, i krenite u avanturu.
Morate nuditi dete dok god trening ne bude gotov. Kada uspe da obavi šta treba u nošu pohvalite ga, oduševite se, dajte mu recimo stiker koji može da zalepi na nošu kada god usešno obavi zadatak. Stikeri će izgubiti moć ako ih budete dali i kad omaši nošu jer vam je žao. Dakle neka ukrašavanje noše bude nagrada.
Prvo će dete osvestiti kada mu se kaki, pa tek onda kada mu se piški. Prvo će obavestiti kada se već desilo, pa kada se upravo dešava, onda par sekundi pre nego što će se desiti, a na kraju obuke će moći da najavi i da sačeka dok nađete pogodno mesto. U prirodi nudite da to obavlja na travi, ne preporučujem da nosate nošu svuda sa sobom.
Znaćete da je kraj kada može da sačeka i kada uglavnom ne omaši. Dešavaće se jedno vreme da se recimo zaigra pa se upiški. To je normalno, ne grdite dete nikako ali ga svakako podsetite gde se to obavlja, nežno i strpljivo.
Srećno!

 

 

This entry was posted in Razno.