Priprema za školu

 

Priprema za školu je važna svakom roditelju. Kako se leto približi kraju tenzija počinje da raste. Neretko roditelji još kad upišu dete u vrtić misle i o upisu u školu. Kako uopšte pripremiti dete? Šta je to važno što treba da poseduje?

Prvi susret sa školom se dešava već pri samom odabiru a onda i kroz vakcinacije na koje dete odlazi, Takođe u školi se obavlja i psihološko testiranje koje je obično pozitivno iskustvo. Često se roditelji raspituju i u kojoj školi je koja od učiteljica baš po meri njih i njihovog deteta.

Bitna je motivaciona, fizička, emocionalna, socijalna priprema, kao i vladanje osnovnim higijenskim navikama. U vrtiću ili ako je dete pohađalo samo predškolski program trebalo bi da je većinom opremljeno za polazak u školu po ovim parametrima. Pri tome mislim i na ovladavanje osnovnim higijenskim, kulturnim i radnim navikama kao i na to da je dete pripremljeno za poštovanje pravila i radnih navika. Na samom psihološkom testiranju će vam reći da li je dete osim kalendarski i po svim drugim parametrima spremno za školu. Dakle ne bi trebalo da imate pune ruke posla pri samoj pripremi.

Vašem detetu će najznačajnija biti vaša podrška, tople reči i jasno iskazana vera u njegove sposobnosti koje već ima. Recite detetu da verujete da će mu  u školi biti zabavno, da će čuti nešto što već zna i svašta još novo što tek treba da otkrije. Da će na odmorima uživati napolju u dvorištu i da će upoznati mnogo novih drugara. Pitajte ako primetite da je zabrinuto šta ga to brine i porazgovarajte.Iznenadićete se šta sve možete da čujete.  Uvažite uzbuđenje prvog dana ukoliko ga ima i recite da ste i vi uzbuđeni i da jedva čekate da čujete utiske. Nemojte preterivati sa pitanjima prvih dana. Pustite da se doživljaji slegnu a čućete sve što je bilo značajno.

Šta da ne radite?

Nemojte govoriti rečenice tipa:” Videćeš ti kad dođeš u školu”, “Šta misliš da ćeš moći tako da se ponašaš kad dodješ u školu?”, “Učiteljica će te zbog toga izbaciti sa časa”, “Kako misiš da kreneš u školu a ne znaš to i to..”

Dakle nemojte od škole nesvesno praviti bauk i dozvoliti da dete zamišlja da će se nešto strašno desiti i ako ne zna da veže pertle. Umesto toga potrudite se da ga opremite sa onim što mislite da je potrebno i podržite ga. To će mu biti najznačajnije od svega i ključ samopouzdanja. Učinite da priprema za školu bude lepa.

Ako nije savladalo ranije, počnite na vreme da vežbate brisanje nakon upotrebe toaleta, vezivanje pertli, pakovanje ranca, samostalno oblačenje i svlačenje. I to je to, nakon što kupite sto i stolicu sa sve sveskama i pernicama, spremni ste za školu. Čestitam!

 

This entry was posted in Razno.