Individualna psihoterapija

 

Individualna psihoterapija se odvija “jedan na jedan” u sigurnom okruženju i sa diskrecijom. Prvi intervju je takav da klijent i psihoterapeut definišu teme kojima će se baviti i tokom kog perioda, nakon što zajedno utvrde da li je psihoterapija indikovana.

Svi se pitaju kako izgleda taj prvi susret, kakav će utisak ostaviti, kakav li je psihoterapeut? Da li će moći sve da mu kaže? Kako će se otvoriti potpunom strancu?

Svaki klijent ulazi sa svojim očekivanjima i strahovima. Dolazi sa svojim uzbuđenjem i potrebom da ga neko ugleda i razume. Svakom ljudskom biću je potrebna briga i nepodeljena pažnja. Prostor gde može da zastane, da se zagleda u sebe. Mesto gde će zajedno sa terapeutom ugledati i prepoznati svoje potrebe.

Svaki klijent zamišlja šta je to što će ga terapeut pitati, da li će samo klimati glavom ili će ravnopravno učestvovati u razgovoru. I terapeut se pojavljuje ispred svakog klijenta sa svojim uzbuđenjem, spreman da istražuje, čuje, sačeka.
Često individualnu psihoterapiju zovu kauč terapijom, ali istina je da klijent ne leži, već sedi. Na pravom intervjuu možete očekivati pitanja o prethodnim iskustvima sa psihoterapijom, da li ste nekada koristili lekove koje vam je prepisao psihijatar.

Prvi susret se sastoji u prikupljanju informacija o vašim simptomima, okruženju, porodici, poslu, školi i svemu što je adekvatno za vaše godine. Potrebno je da terapeut napravi skicu vašeg polja i sistema iz koga dolazite da bi vas bolje razumeo. Tokom  prvog susreta individualne psihoterapije se dogovarate oko dinamike viđanja, cene, pravila, etike. Možete pitati sve što vam nije jasno. Nakon tog susreta znaćete da li je baš taj terapeut za vas i po vašoj meri, što je od izuzetnog značaja.

Bitno je da u radu postoji kontinuitet i idelno je da ne prekinete sa psihoterapijom čim osetite boljitak. Budite svesni da je terapija proces, da zahteva vreme, vaše angažovanje, da je nekada bolno, nekada zanimljivo i lako. Proces promene odvija se i između dve seanse a ne samo tokom nje.
Seansa traje 5*0 minuta i zakazuje se telefonom.

Psihoterapija ja avantura i putovanje ličnog rasta i razvoja.